Skolyoz (Omurga Eğriliği) Nedir?

Omurga ve Skolyoz ilişkisi

Omurgamız merkezi sinir sistemimizin en önemli parçası olan omuriliği içinde barındıran, 33 kemikten oluşan ve vücut ağırlığımızı taşıyan en önemli mekanik yapıdır. Skolyoz ise omurgamızın yana doğru eğilip aynı zamanda kendi ekseninde dönmesi ile oluşan 3 boyutlu bir omurga şekil bozukluğudur.

Skolyozun Türleri

  • İdiopatik Skolyoz (nedeni bilinemeyen)
  • Nöromuskuler skolyoz (nörolojik rahatsızlıklar nedeniyle oluşan)
  • Konjenital skolyoz (doğumsal)
  • Erişkin Yaşta görülen Dejeneratif Skolyoz olarak sayılabilir.

Bu başlıklar arasında en çok rastlanan idiopatik skolyozdur. Büyüme döneminde en çok kız çocuklarında görülen bu skolyoz tipinin ilerlemesi özellikle erken fark edildiğinde, egzersiz ve korse ile başarılı bir şekilde durdurulup geriletilmektedir.

Yetişkinlerde Skolyoz ve Kifoz

Yetişkin bir bireyde geç fark edilmiş skolyozda dahi spesifik egzersiz ve manuel çalışmalara çok olumlu yanıtlar alınabilmektedir. Çünkü vücut asimetrik duruş ve yanlış yük dağılımından ne kadar uzaklaşırsa, ağrı ve klinik şikayetler o kadar azalır.

Diğer yandan röntgen filmi üzerinden yapılan COBB açısı ölçümleri ile 40 derecenin üzerinde olan kişilerde varolan klinik bulgular da göz önüne alınarak doktorunuz ameliyat da tavsiye edebilir. Bu noktada ise ameliyat öncesi ve sonrasında kademeli planlanacak egzersiz programınız tedavi bütünlüğü için çok önemlidir.

Kategoriler: Uncategorized

Banu Özel Üstün

2001 yılında İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünden mezun olduğumdan bu yana ortopedik ve sportif sakatlıkların değerlendirilmesi ve tedavileri üzerine yurtiçi ve yurtdışında, hastane ve kliniklerde hizmet verdim. 2005 yılında Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Lisans programını tamamladım. Mesleğini çok seven bir fizyoterapist olarak sürekli güncel makaleler ve mesleki kursları takip ederek, danışanlarımı istenilen sağlıklı aktivite seviyesine geri döndürmeyi bir öncelik edindim. 2010 yılında Norveç Sağlık Personeli Yetkilendirme Dairesinden diploma denkliklerimi alarak çeşitli dönemlerde yurtdışında çalışma fırsatı da buldum.

0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir